Every letter has its own writer. The linguistic and the content of every single letter indicates the intelligent and the greatness of the writer.So does the al-Quran. The book of Revelation.

This is the Book (the al-Quran), whereof there is no doubt, a guidance for those who are muttaqun -Baqarah:2

Al-Quran teaches the readers the Oneness of the Creator. The One and the only Lord for all the universe. Lord of the world.

 It also tells the story of the old nation and the coming of The True Day to make us in a fixed truth.

He guides people to live in this worldly life with His guidance (syariah). Command people to do this and that, follow the Law of Allah and not to transgress the boundary limits set by Him.

And verily, the Abrar (pious and righteous) will be in delight (paradise) -Infitar:13

The muhsinoon will then get rewarded. They will be placed in the garden of believers. The sinners will also get rewarded with their punishment.

Congratulate to those who have patience in controlling their desire, who follows the halal and refrain themselves from the haram, and  how unluckily for those people who are attached to this imperfect and temporary life.

﴾بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا ﴿١٦

﴾وَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَىٰ ﴿١٧

Qur’an 87:16-17

While the akhirat is much better in quality (Khair) and quantity (Abqa)

Truly Allah is All-Seer of what you do.

Ikhtilat

Hukum Ikhtilat. Tidak akan timbul sesuatu isu melainkan ada isu yang timbul.

Apabila kita telah memulakan sesuatu langkah sunnah untuk hidup bermasyarakat dalam alam siswa ini, tidak dapat tidak bakal terbukalah satu ruang norma yang berhajat kepada percampuran atas urusan-urusan tertentu. Keberlakuan ini bukanlah sesuatu yang perlu dielakkan sekeras-kerasnya tetapi hanya perlu dipandu oleh suatu kefahaman jelas tentang hal ini mengikut sudut pandang agama. Boleh, tetapi ada syaratnya. Konsepnya semudah itu. Bahkan zaman Rasulullah sendiri merupakan zaman yang boleh dijadikan teladan yang baik dalam contoh kehidupan bermasyarakat.

Pada zaman tersebut, isu ikhtilat ini tidak dijadikan suatu isu yang besar. Jarak yang dekat dengan nabi SAW menampakkan keizzahan dan kesyumulan Islam yang sebenar. Adab dan akhlak adalah perkara yang dipraktikkan ketika itu. Ikhtilat tidak disempitkan dan pada ruang wujudnya ikhtilat, tidak pula berlebih-lebihan. Di sana kita dapat melihat sejarah para srikandi mukminah yang gigih menuntut ilmu. Tidak malu bertanya kepada Rasulullah sehingga diceritakan Rasulullah yang malu pada soalan yang diutarakan. Sehinggakan pada siri ghuzwah(peperangan) pun juga turut disertai mereka. Diriwayatkan bahawa Ummu Sulaim pernah merobek musyrikin Hunain dengan pisau belatinya.

Pada darah yang halal. Pada jalan yang halal.

Definisi Ikhtilat

Sifar Ikhtilat. Kita bukan mahu mengsifarkan ikhtilat, tetapi kita mengimpikan sifar pada ikhtilat bebas. Sebelum pergi lebih jauh, mari kita melihat ikhtilat ini secara pendefinisiannya.

Ikhtilat membawa maksud pergaulan atau percampuran. Meramukan sesuatu dengan sesuatu yang lain. Secara syariahnya pula ikhtilat merujuk kepada pergaulan antara lelaki dan perempuan.

Asal ikhtilat adalah daripada kalimat khallat. Khallat ini cukup dikenali sebagai alat pengisar bagi masyarakat Melayu. Umumnya kita mengetahui fungsi pengisar ini adalah untuk mencampur gaulkan bahan-bahan dan melumatkannya sehingga menjadi sebatian.

الفعل خالط ، والمصدر : اختلاطًا ، الاختلاط

Analogi mudah untuk kita mendefinisikan ikhtilat dalam erti rangka pergaulan dan percampuran, secara lughahnya.

Zaman Kontemporari

Mustahil untuk dikatakan Islam yang kita sekarang adalah Islam yang solid. Hampir 1400 tahun sudah sejarah Islam bermula. Di mana kita ditinggalkan oleh murabbi agung dan Islam terus disebar-sebarkan. Dalam tempoh ini kita dapat melihat bagaimana Islam pernah menguasai dua pertiga dunia, dan setiap tahun pada tanggal 3 Mac pula kita bakal mengenang kejatuhan Khalifah Islamiyyah suatu masa dulu. Tokoh yang menyambung pembawaan Islam datang dan pergi silih berganti. Sehingga sekarang pun, pelbagai fitnah diuji pada agama Islam.

Serangan bersenjata.

Serangan pemikiran.

Islamophobia.

Keruntuhan peradaban dan akhlak.

Begitulah isu-isu berputar yang berpokok-pangkalkan Islam.

Zaman menyusur, fitnah menimpa bertalu dan bertalu. Pada agama yang luntur, ditambah dengan golongan yang menjadikan hawa nafsu sebagai tuhannya, maka berlakulah percampuran tanpa batasan. Hingga berlebih-lebihan. Dan cuba untuk menidakkan syariat dalam perhubungan antara ikhwah dan akhawat.

Sebab dulu tiada fitnah, semua ikut adab ketika bermuamalat. tapi sekarang fitnah banyak ketika bermuamalat, sehinggakan percampuran lelaki perempuan secara bebas itu seperti perkara biasa, jadi ulama mengeluarkan penjelasan berkaitan ini bagi panduan umat kemudian.

 

Hukum ini adalah panduan bagi umat kemudian.

12Cantik yang diatur Islam yang kaya dengan adab dan tata tertib, melayan tetamu dan makan bersamanya adalah diharuskan. Bukan menyembunyi di bilik apabila tetamu datang dan meninggalkan rasa tidak senang pada tetamu yang hadir. Tetapi masih, wajib dalam lingkusan yang dibataskan syara’.

 

Ikhtilat dalam suasana yang telah menjadi adat kebiasaan.

Disebut dalam kitab Muwatta’. Persoalan adakah harus bagi wanita makan bersama hamba atau lelaki bukan mahramnya? Berkata Malik : Tidak ada halangan pada perbuatan tersebut, jika dalam ruang uruf bahawa wanita makan bersama lelaki tersebut. Kadang-kadang wanita makan bersama suami dan juga makan bersama mereka yang sering makan bersama suaminya. Antara contoh yang berlaku pada zaman ini ialah percampuran sewaktu menziarahi sanak saudara atau rakan taulan. Dalam suasana yang seperti ini akan berlaku percampuran antara lelaki dan perempuan dalam satu bilik, makan pada satu meja dan sebagainya.

Ini semua diharuskan selama terpelihara adab-adab.

1Lihat gambar. Antara adab-adab yang telah digariskan.

Seseorang ingin mendapatkan yang terbaik untuk akhiratnya, tetapi bagaimana mungkin jika dia kerap kali memilih jalan yang paling mendekati jurang.

Prevention is always better than cure.

Islam adalah sebuah kesyumulan. Islam secara lughahnya bermaksud selamat. Ayuh kita lihat apa salah faham berkaitan ikhtilat.

  • Jumlah lelaki dan wanita dalam satu percampuran tidak mengubah hukum dan adab-adab ikhtilat.
  • Terdapat sebilangan masyarakat yang menyalah ertikan ‘Ikhtilat’ dan ‘Khalwat’.
  • Ikhtilat adalah percampuran lelaki wanita, tidak kira bilangan.
  • Khalwat adalah keadaan di mana lelaki dan wanita berdua-duaan tanpa mahram (orang yang dipercayai, memahami hukum Islam dan mampu menegur).
  • Fizikal tubuh (jisim) tidak menjadi syarat berlakunya ikhtilat.
  • MAKA, ikhtilat boleh berlaku samada melalui telefon, chatting dan lain-lain cara komunikasi yang membolehkan perhubungan/interaksi antara lelaki dan wanita.
  • Dalam ikhtilat moden ini, perkara yang dilarang dan syarat-syarat ikhtilat juga perlu dipatuhi bagi mengelakkan ikhtilat yang diHARAMkan.
  • Kenal atau tidak, warna kulit, bahasa pengantara, bangsa dan kaum yang berbeza tidak menjadi perkara yang membolehkan ikhtilat.
  • Antara yang sering berlaku apabila ada istilah adik angkat, abang angkat dan kakak angkat, kerana dikatakan perhubungan seperti adik beradik dan tiada nafsu antara mereka, perhubungan seperti ini tidak terlepas dengan hukum dan adab-adab ikhtilat.
  • Perhubungan lelaki dan wanita, berlainan negara, bangsa dan warna kulit juga perlu mematuhi hukum dan adab-adab ikhtilat.The Prophet did not withdraw from the dunya in order to be detached from it. His detachment was much deeper. It was the detachment of the heart. –Yasmin Mogahed.

 Bermula dari taqwa,

Sehingga kita memandang kecil habuan dan tipu daya syaitan. Saya bukan mahu mengajak kita hanya melihat ikhtilat untuk membina taqwa semata, tetapi kita membina taqwa (god-consiousness) dalam urusan ikhtilat (duniawi).

Taqwa diambil daripada kalimah waqa-yaqi-wiqoyah yang ertinya memelihara. Kita menjadikan Tuhan sebagai pemelihara atau benteng. Taqwa bukan bermaksud takut akan Allah. Takut kepada Tuhan hanyalah satu daripada sifat mahmudah yang terangkum dalam sifat taqwa, tetapi ia bukan taqwa. Takut dalam Bahasa Arab ialah khauf atau khasya.

Dengan taqwa, segala ancaman negatif dan berbahaya tidak akan dapat masuk dan tembus.

Asas kepada taqwa secara lahiriah adalah kewajipan rukun Islam yang lima. Shahadah-Solat-Zakat-Puasa-Haji.Manakala asas kepada taqwa secara batiniah adalah rasa kehambaan yang mendalam.

The person had to first abandon, minimize, put aside or ignore their salah (prayer) before the were able to fall.-Yasmin Mogahed

 

Sebaik-baik amalan

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا ۚ

 

Setiap hari amalan kita akan ditimbang tara. Dicatat dengan penuh teliti. Misqaala Zarrah. Apabila berurusan dalam sesuatu perkara,maka kerjakanlah dengan sepenuh itqan.

Allah memilih kalimah ‘Ahsan’ (paling baik) bukan meletakkan kalimah ‘Aktar’ (paling banyak).

Maka letakkanlah taqwa dalam setiap urusan agar ia menjadi amalan paling ahsan yang tercatat dalam buku catatan. Bukan sekadar banyak tetapi ibarat debu yang berterbangan.

Perlulah difahami, perhubungan sesama jantina disyariatkan sebagai panduan buat umat terkemudian. Ada yang begitu diuji apabila berhadapan dengan kaum yang berlainan jantina dan wujud juga segolongan yang mampu menguruskannya dengan professional. Hakikatnya, mungkin ramai yang tidak mampu menguruskannya secara rasional dan professional. Perbezaan ini diraikan dengan wujudnya ketetapan syariah sebagai panduan, agar kita mampu hidup dengan aman dan sejahtera.

“Ada perbezaan, selepas berkahwin hati kita insyaAllah terjaga dan lebih tenang. Tiada rasa gemuruh or hati kacau terlebih kalau bercakap or berurusan dengan akhawat. Tiada tempoh post-meeting teringat kat akhawat masa meeting tadi. ala kulli hal niat masuk meeting tu boleh betul-betul, kalau tidak seratus peratus sekali pun, kerana nak berbincang untuk capai keputusan, follow up gerak kerja, amal sunnah nabi untuk bermesyuarat dan sebagainya”. –Munawwir Hassan atau lebih dikenali sebagai Abi.

 

Maka pilihlah untuk bertaqwa kepada Allah dalam setiap urusan.

Wallahu a’lam.

“Haq Tertegak,Biah Terpelihara”
Jawatankuasa Keselamatan dan Sosial Islam (JAKSI)
PERUBATAN Cawangan Kaherah 2015/2016.