Kaherah, 4 April– Tahun ini merupakan kali ke- 5, Universiti Kaherah mengadakan Cairo University International Day Festival .  Pelbagai negara seperti Malaysia, Mesir, Jordan, Indonesia dan lain-lain telah menyertai acara yang gilang- gemilang ini. Festival ini  berlangsung dari jam 11.00 pagi hingga jam 2.30 petang untuk aktiviti pameran. Kemudian, festival disambung pada jam 3.00 petang dengan acara persembahan di Cairo University Conference Center  dan berakhir pada jam 6.00 petang.

Pelajar-pelajar  Malaysia di Universiti Kaherah juga tidak melepaskan peluang memperkenalkan kehebatan dan keistimewaan negara tercinta dengan membuka beberapa booth seperti booth pameran  dan booth buffet (booth makanan).  Ternyata pembukaan booth ini mendapat sambutan yang hangat daripada pelajar-pelajar Mesir serta pelajar dari negara-negara lain.


Booth pameran Malaysia juga telah menerima kunjungan istimewa daripada Dekan Fakulti Perubatan, Prof. Dr. Hussein Khairy serta diiringi oleh Naib Dekan Fakulti Perubatan , Prof. Dr. Amina Borhamy Al-Fadaly. Di samping itu,tidak lupa juga pegawai PPL JPA Kaherah, En. Zikril Azan Abdullah yang turut mengunjungi booth pelajar Malaysia.

Persembahan dari  negara Malayasia telah disertai oleh semua ikhwah Tahun 1 GeneXIIs. Mereka mempersembahkan silat, tarian gamelan dan tarian wau bulan.  Persembahan yang ditampilkan berjaya menarik hati penonton yang menyaksikan persembahan tersebut.

“Pada pandangan saya,festival seperti ini sangat bermanfaat bukan sahaja kepada pelajar Malaysia bahkan juga kepada pelajar dari negara-negara lain. Sebagai duta kecil negara,festival seperti inilah yang menyediakan wacana kepada kita untuk mempamerkan dan memperkenalkan budaya negara kita di mata dunia,” kata Fathiyah Binti Mazlan, pelajar tahun 1 Universiti Kaherah.

Tahniah dan terima kasih kepada semua yang terlibat dan telah  berusaha keras  menjayakan International Day Festival Cairo University.  Semoga usaha untuk memperkenalkan negara Malaysia tidak terhenti di sini sahaja tetapi harus diteruskan pada masa hadapan.