Kaherah, 26 April – Kelmarin merupakan hari kedua program Cairo Open Day  (CODE) berlangsung.  Aktiviti utama pada hari itu ialah pembukaan mini bazar di Markas PERUBATAN Abu Risy. Ini merupakan kali pertama, bazar yang menjual makanan Malaysia dibuka di kawasan Sayyeda Zainab.

Mini Bazar  telah mula diasak pengunjung sejak jam  2 petang lagi. Bagi mengelak kesesakan, pihak penganjur telah membahagikan waktu operasinya kepada dua sesi.  Jam 2 petang hingga 5 petang adalah untuk akhwat manakala jam 5 petang hingga 10 malam adalah untuk ikhwah.

Pembukaan gerai GEN 9, gerai GEN11US , gerai Imarah 11 dan gerai BIKON  telah menyebabkan kepelbagaian makanan dapat dilihat kelmarin. Gerai-gerai ini dibuka atas inisiatif Biro Ekonomi PCK yang menjual tender masakan kepada mereka.  Antara menu makanan yang menjadi tarikan pengunjung ialah nasi kerabu, laksa penang, chocolate milkshake dan pasembor.

Namun tidak dinafikan, beberapa masalah teknikal telah berlaku.  Sedikit komentar daripada salah seorang pengunjung Nurul Nadiah Binti Hassan  ialah tempat makan yang disediakan terlalu sempit. Tambahan lagi, pilihan minuman adalah terhad kerana rata-rata pemilik gerai terlalu memfokuskan kepada penyediaan makanan sahaja.

“Alhamdulillah,dengan adanya bazar kelmarin, kami dapat menghilangkn rindu pada makanan-makanan traditional Malaysia khususnya nasik kerabu. Kami juga dapat mengetahui dan mengenali pelbagai aneka makanan traditional negeri-negeri lain seperti pesembor dan sebagainya,”  ujar Siti Syahida Binti Jamaluddin, pelajar Tahun 3 Universiti Kaherah.

Kata Zainol Izzuddin bin Zulkifli , salah seorang pengunjung, “Bazar ni satu langkah bijak daripada PCK untuk mantapkan ekonomi PCK sendiri. Di samping itu, ia juga dapat mengeratkan silaturrahim antara ahli.” Semoga program seperti ini dapat dianjurkan lagi pada masa akan datang. Program berakhir tepat jam 10 malam.

DSC_0095